SOEP IN BROODBOL

Recept voor vier gezonde volkoren broodbollen\"\"
500 ml warm water
16 gram bakpoeder
2 lepels olijf olie
2 lepels honing
400 gram volkorenmeel (of eventueel tarwemeel)
350 gram bloem
1,5 theelepel zout
1 ei

voorbereiding

Roer met een lepel het bakpoeder, de olijfolie en de honing door warm water in een kom. Laat dit staan voor 5-10 minuten totdat het schuimt.
Mix het meel, de bloem en het zout (met een mixer met deeghaken) op lage snelheid voor ongeveer 10 minuten erdoorheen.
Op den duur wordt het deeg een grote massa en blijft er veel aan de deeghaken hangen; ik haal dat er gewoon af en stop het terug in de kom en mix zo elke keer weer verder.
Haal na het mixen het deeg uit de kom en leg het op een werkblad met wat bloem.
Kneed het nu goed door zodat het niet meer zo plakkerig is, desnoods met wat bloem erbij.
Nu is het deeg klaar om te rijzen! Vet een kom in met olijf olie en leg daar het deeg in bedekt met een theedoek of folie.
Zet dit op een warme plek (boven de verwarming of op de bovenkant van de oven terwijl hij aan staat bijvoorbeeld) voor 1,5 uur.
Als het deeg is gerezen haal je het uit de kom en kneed je het nog even door met wat bloem. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 graden.
Verdeel het deeg in vier ballen en leg dit op een bakplaat om dit vervolgens bedekt met een theedoek een half uurtje te laten rijzen.
Pak de ballen op, kneed ze een keer goed door en leg ze weer neer. Kluts het ei door elkaar en besmeer elke bal hiermee.
Druk elke bol een beetje plat en bak ze goud in 40 minuten

Rijzen kan op heel veel verschillende manieren. De meest makkelijke (en meest tijdrovende manier) is het deeg in de koelkast leggen en het 24 uur daar laten rijzen.
Een hele snelle manier is de oven op 30/40 graden zetten en samen met een bakje water het deeg (afgedekt met een natte theedoek) voor ongeveer 30 minuten te laten rijzen.
Je weet dat je deeg goed gerezen is als de hoeveelheid is verdubbeld (of soms zelfs meer dan dat.)

Als de broodjes al een beetje zijn afgekoeld snijd je voorzichtig het binnenste eruit.
Ik vind het lekker als de broodjes zelf ook nog een beetje warm zijn als je de soep erin giet.

Eet smakelijk

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door

Stichting Iedereen een maaltijd

Aan de Coppeliaschouw 18

2726 JA Zoetermeer

In het Woonhart.

Als u ook een lekker Broodje heeft stuur het Recept met foto naar

[email protected]

\"\"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *